معیارهای مهم در انتخاب شغل مناسب چیست؟
معمولاً در پاسخ به این سئوال که معیار شما برای انتخاب شغل مناسب چیست مواردی مانند درآمد بالا و عشق و علاقه به شغل را میشنوید اما مواردی هستند که بسیار مهمترند و از نظر دور ماندهاند. در این مقاله سعی میکنیم نگاهی متفاوت به موضوع داشته باشیم.
انتخاب شغل مناسب از آن عبارتهایی است که جای بسیاری برای بحث دارد. نظر افراد با توجه به احساسات و شرایط آنها در مورد شغل مناسب میتواند بسیار متفاوت باشد. شاید از نظر یکی درآمد، در اولویت باشد و از نظر دیگری لذت انجام کار. ممکن است یکی کار آرام و بیاسترس را بپسندد و دیگری کار پر هیجان و پر استرس را. اما ما در اینجا سعی میکنیم تا حد امکان به مواردی بپردازیم که از نظر دور ماندهاند. بیایید این بحث جالب را با هم ادامه دهیم. لطفاً نظرات خودتان را در انتهای صفحه با دوستان خود به اشتراک بگذارید تا بحث پرباری را تجربه کنیم.
معمولاً در پاسخ به این سوال که شغل مناسب شما چیست مواردی مانند درآمد بالا و عشق و علاقه به شغل را میشنوید. اما به نقل از ۸۰۰۰۰hours.org تقریباً ۶ عامل مهم در شغلهای ایدهآل دیده شدهاند که هیچ ارتباطی به درآمد بالا یا علاقه ندارند.
۱- کاری که جذاب و تعاملی باشد
چیزی که واقعاً مهم است، حقوق و دستمزد شما، سمت، نوع شرکت و غیره نیست، بلکه کاری است که هر روز و هر ساعت مشغول به آن هستید. این کار باید تعاملی و جذاب باشد. کار تعاملی کاری است که شما را درگیر کرده و توجهتان را به خود جلب میکند. تصور کنید به جای اینکه یک ساعت مشغول ویرایش یک صفحه اکسل باشید پای یک بازی کامپیوتری بنشینید مطمئناً گذر زمان را متوجه نخواهید شد. به این دلیل است که طراحان، بازی را طوری طراحی کردهاند که شما جزئی از آن شوید و تمام توجهتان به آن جلب شود. به نظر شما چه چیزهایی در این طراحی هست که بین دفتر کار و یک بازی اینقدر تفاوت ایجاد میکند؟ محققین به چهار عامل زیر رسیدند:
- تصمیم گیری آزادانه در نحوه انجام دادن کار
- وظایف بسیار روشن همراه با شروع و پایان مشخص
- بازخورد مداوم و اطلاع از کیفیت عملکرد
- تنوع در انجام وظایف
بررسی عوامل بالا نشان داده که هر کدام از آنها با رضایت شغلی ارتباط کاملاً مستقیم دارد.
۲- کاری که در آن به دیگران کمک کنید
مشاغلی مانند تحلیلگر اقتصادی، طراح مد و خبرنگار تلویزیون همه دارای چهار عاملی که در بالا گفتیم هستند اما وقتی میپرسیم، بیش از ۹۰ درصد از صاحبان این مشاغل میگویند کارشان با معنی نیست. برعکس وقتی از مشاغلی مانند افسر آتشنشانی، پرستار یا ماما و جراح مغز و اعصاب میپرسیم کار خود را با معنی میدانند. میبینیم که تفاوت اصلی گروه دوم با اول در کمک کردن به دیگران است. روز به روز شواهد بیشتری مبنی بر این اینکه کمک به دیگران باعث افزایش رضایت در زندگی است دیده می شود. افراد داوطلب کمتر افسرده میشوند و سالمتر هستند. مطالعات نشان داده که انجام یک رفتار تصادفی از روی مهربانی موجب شادی فرد میشود و نظرسنجی جهانی نشان داده افرادی که به خیریهها کمک میکنند، همانند کسانی که دو برابر درآمد دارند، از زندگی خود راضی هستند. کمک به دیگران تنها راه برای معنی دار بودن شغل نیست، اما محققان معتقدند قدرتمندترین آنهاست.
۳- کاری که در آن مهارت داشته باشید
خوب بودن در انجام کار حسی از موفقیت را در شما ایجاد میکند، و یکی از عناصر کلیدی در معنی دار بودن شغل است. همچنین به شما قدرت مذاکره برای بهرهمندی بیشتر از سایر اجزاء رضایت شغلی را میدهد مانند توانایی کار کردن روی پروژههای با معنی و پیشرفت شغلی بیشتر، انجام وظایف جذاب و کسب سود منصفانه. به دلایل گفته شده، مهارت در نهایت مهمتر از علاقه است. فرض کنید هنر را دوست داشته باشید و آن را به عنوان حرفه خود دنبال کنید، اما کیفیت کارتان خوب نباشد چه اتفاقی می افتد؟ معلوم است که در کارتان موفق نخواهید شد و عدم رضایت شما از شغلتان روز به روز افزایش خواهد یافت.
۴- شغلی که در آن، همکاران حامی شما باشند
واضح است اگر در جمع همکارانی باشید که از شما متنفرند یا رئیسی داشته باشید که قابل تحمل نباشد هیچ رضایتی از کار نخواهید داشت. از آنجائیکه روابط خوب بخش مهمی از رضایت از زندگی است، مهم است که بتوانید با حداقل دو نفر از افراد در محل کار، دوست شوید. لازم نیست با همه اینطور باشید. تحقیقات نشان میدهد مهم این است که شما بتوانید به هنگام بروز مشکل و گرفتاری کمک همکاران خود را داشته باشید. همچنین نتایج نشان میدهد که حمایت اجتماعی در محیط کار همبستگی بالایی با رضایت شغلی دارد.
جالب است افرادی که رابطه خوبی با شما ندارند و متفاوت از شما هستند بازخورد مفیدتری را در اختیار شما قرار می دهند، البته در صورتی که به تمایلات شما توجه داشته باشند. این به این دلیل است که آنها آنچه را که هست می گویند و دیدگاه های متفاوت خود را به شما اعلام می کنند. پروفسور آدام گرانت این افراد را “خیران ناراضی” مینامد. وقتی به مشاغل رویایی فکر میکنیم، معمولاً روی نقش تمرکز میکنیم اما کسی که با شما کار میکند تقریباً همان قدر مهم است. همکار بد میتواند یک موقعیت رویایی را خراب کند، در صورتی که کار با یک دوست، حتی کار خسته کننده را لذت بخش میکند. بنابراین، هنگام انتخاب یک شغل، حتماً ببینید آیا میتوانید با برخی از افراد در محل کار دوست شوید و مهمتر از همه، آیا فرهنگ محل کار، امکان گرفتن کمک از همکاران و گرفتن بازخورد را مهیا میکند یا نه؟
۵- شغلی که عوامل منفی اساسی را نداشته باشد
برای رضایت، همه موارد بالا مهماند. از طرف دیگر لازم است مواردی را که عدم رضایت شغلی ایجاد می کنند حذف کنید. همه موارد زیر فاکتورهایی قوی در ایجاد عدم رضایت شغلی هستند.
- رفت و آمد طولانی به سر کار، به خصوص اگر بیش از یک ساعت آن هم با اتوبوس باشد.
- عدم امنیت شغلی
- ساعتهای کار بسیار طولانی
- احساس غیر منصفانه بودن حقوق و پرداختها
با این که این موارد واضح به نظر میرسند، ولی مردم اغلب آنها را نادیده میگیرند. عواقب منفی رفت و آمد طولانی میتواند به تنهایی اثر بسیاری از عوامل مثبت دیگر را از بین ببرد.
۶- کاری که با بقیه ابعاد زندگی شما سازگار باشد
لازم نیست همه موارد یک شغل رضایت بخش را داشته باشید. ممکن است شغلی پیدا کنید که حقوقش را به موقع دریافت کنید و پیشرفت کنید؛ با انجام کارهای داوطلبانه و کمک به دیگران در قالب شغلتان حس بامعنی بودن شغل را تجربه کنید یا بتوانید روابط عالی بیرون از کار فراهم کنید. نمونه معروف این موضوع انیشتین است – سال ۱۹۰۵ پربارترین سال زندگی او بود، در حالی که به عنوان یک کارمند در یک دفتر ثبت اختراع کار میکرد. موضوع اصلی این است که برای داشتن حس رضایت شغلی باید کار شما با بقیه ابعاد زندگیتان تناسب داشته باشد.
در پایان
برای انتخاب شغل مناسب، بیش از حد به پول و اینکه چقدر استرس دارد، فکر نکنید. حتی درباره اینکه آیا بعدا کارتان را دوست خواهید داشت یا نه هم خیلی وسواس به خرج ندهید. در عوض، به دنبال کاری باشید که به دیگران کمک کند. این هم برای خودتان خوب است و هم برای دنیای اطرافتان. یکی از دلایل راهاندازی سایت رهسو همین است. هدف ما این است که مخاطبان خود را برای داشتن زندگی حرفهای و کسب رضایت شغلی بالا کمک کنیم. اما کدام شغل به مردم کمک میکند؟ یک دست چقدر میتواند صدا داشته باشد؟
لطفا نظرات و تجربیات خود را در ارتباط با انتخاب شغل مناسب با ما به اشتراک بگذارید!