اصول طراحی صفحه فرود یا landing page
صفحه فرود یا landing page رو شخصاً ترمیناتور فروش میدونم. صفحه ای که هرچی از اهمیتش در مدیریت سایت بگم کم گفتم. در این مقاله به تعریف صفحه فرود، انواع، محتوا، نکات مهم در مورد ساختار، ظاهر و طراحی صفحه فرود میپردازیم.
صفحه فرود یا landing page چیست؟
وقتی مخاطب به سمت شما میاد اول از هم وارد یکی از صفحات سایتتون میشه. این صفحه ورودی اگه هدف مشخصی رو دنبال کنه اسمش رو میذاریم صفحه فرود یا landing page. این هدف مشخص میتونه گرفتن اطلاعات خاصی از مخاطب باشه، خرید یا …. . در واقع این صفحه یه وسیله خوب برای تبدیل مخاطب جذب شده به مشتریه. به طور خاص در مورد صفحه محصول میشه گفت یک صفحه فرود به حساب میاد چون هدفش فروش اون محصول خاصه. یک صفحه فرود دقیقاً مثل باند فرود هواپیماست. همونطور که هواپیماهای مختلفی از مبدأهای مختلف تو زمانهای متفاوت روی باند فرودگاه مینشینند، مخاطبهای جورواجور از همه جای وب، تو زمانهای مختلف هم از طریق صفحه فرود وارد سایت شما میشند. خلاصه این که انتخاب این اسم همچین بیدلیل هم نیست.
تفاوت لندینگ پیچ و اسکوییز پیج
لندینگ پیج و اسکوییز پیج هر دو روی یک موضوع خاص تمرکز میکنند مثلا این که اطلاعاتی مثل نام و ایمیل مخاطب را بگیرند یا اینکه اون رو به مرحله بعد هدایت کنند منتهی یک فرق اساسی بین این دو هست اون هم این که اسکوییز پیج خیلی مختصره و فقط در حد گرفتن اطلاعات و هدایت به صفحه دیگر است. اسکوییز پیج مثل لندینگ پیج محتواهای بخش بندی شده و احتمالا طولانی نداره. به زبانی ساده میشه گفت که هر اسکوییز پیجی میتونه یک لندینگ پیج باشه اما عکسش صادق نیست یعنی هر لندینگ پیجی، اسکوییز پیج نیست. تو منابع و صفحات وب فارسی خیلی به این اصطلاح بر نمی خورید اما تو محتواهای انگلیسی برای اینکه دقیقتر صحبت کنند بین این دو تفکیک قائل میشند. پیشنهاد میکنم شما هم این کار رو بکنید!
تفاوت صفحه اصلی با صفحه فرود
همونطوری که تو تعریف صفحه فرود گفتیم مهمترین مشخصه اون هدفمند بودنشه. اینکه تمام محتوای این صفحه در جهت یک هدف خاص طراحی میشه و در نهایت هم براساس میزان تحقق اون هدفه که کارایی صفحه فرود ارزیابی میشه. حالا تصورش رو بکنید مخاطب از طریق گوگل وارد یکی از صفحات سایت شما میشه و ممکنه هر کاری انجام بده، عضو سایت بشه، وارد دهها صفحه دیگه بشه، محصولی رو ببینه یا هدیهای رو دانلود کنه و در خبرنامه شما ثبت نام کنه. در اینصورت شما هدف خاصی رو برای این صفحه مشخص نکردید و نمیشه گفت که صفحه اصلی شما یک صفحه فرود هست! البته میتونید نمونههای زیادی از صفحات اصلی سایتها رو ببنید که صفحه فرود هم هستند برای مثال سایت پونیشا که تصویر صفحه نخست اون رو میبینید.
انواع صفحه فرود در سایت
صفحات فرود بر اساس هدف و نوع کارکردی که دارند در دو نوع کلی دستهبندی میشند: صفحات Click Through و Lead Generation.
Click Through: در این نوع صفحات عملاً چیزی که از شما خواسته میشه که انجام بدید منظور اصلی نیست بلکه قسمتی از یک فراینده که چند مرحله داره و از یک صفحه به صفحه دیگه ادامه پیدا میکنه. مثلاً در فروش اینترنتی طراح مسیری رو ایجاد میکنه که در هر مرحله اطلاعاتی داده میشه و قدم به قدم شما رو به خرید محصول مجاب میکنه.
Lead Generation: این نوع از صفحه ورود به دنبال دریافت اطلاعات از مخاطبه تا بعداً برنامه های از قبل طراحی شده روی او پیاده بشه. برای مثال صفحه فرودی که پیشنهاد عضویت در خبرنامه یا دانلود رایگان کتاب الکترونیک یا کوپن تخفیف رو به مخاطب میده هدفش گرفتن ایمیل و اطلاعات اونه تا بعداً بشه طرحهای مختلف از جمله فروش محصولات رو روی مخاطب پیاده کرد. خلاصه اینکه مخاطب با دادن اطلاعات در این نوع از صفحات فروش به یک مشتری بالقوه یا لید تبدیل میشه.
محتوای یک صفحه فرود
محتوای صفحه فرود در واقع هر چیزیه که به نوعی مخاطب جذب شده رو ترغیب کنه کاری که شما انتظار دارید انجام بده. مثلاً دکمه جذاب و واضحی که از او میخواد فایلی رو دانلود کنه و در عوض ایمیلش رو بده و یا متن جالب و وسوسه انگیزی که او رو به خرید یک فایل آموزشی ترغیب می کنه. در ادامه به موارد مهمی از محتوای صفحه فرود اشاره میکنیم:
- هویت صفحه فرود باید کاملاً مشخص باشه و مخاطب بدونه که وارد چه صفحهای شده، این صفحه متعلق به چه سایتیه و اینکه صفحه معتبره یا نه. اگه صفحه تو نگاه اول نتونه اعتماد مخاطب رو جلب کنه مطمئناً خیلی سریع اون رو ترک میکنه.
- خواسته شما از مخاطب باید کاملاً مشخص و واضح مطرح بشه. این رو میشه در قالب دکمه، فرمهای دقیق و لینکهای جالب پیاده کرد. در صورتی که محتوای صفحه زیاد بود درخواست اصلی رو در جاهای مختلف تکرار کنید که کاملاً جلوی چشم بازدیدکننده باشه. اگر چند خواسته رو مطرح کردید اصلی ترین اونها رو برجستهتر نمایش بدید.
- حتماً اشاره کنید که اگه مشتری کاری که شما میخواید انجام بده چه چیزی به دست میاره. اگه محصولی رو ارائه میکنید به نحوه کاربردش و ویژگیهای خاص اون اشاره کنید.
- اگر ادعایی رو مطرح میکنید حتماً دلیلی برای اثباتش بیارید. مثلاً اگه ادعای کیفیت بالای کالا یا خدمتی رو دارید حتماً از ویدئوی نظرات مشتریان راضی استفاده کنید و یا گواهینامههای کیفیت که از سازمانهای معتبر گرفتید رو ارائه کنید.
- صفحه فرود مثل صفحه بروشور نیست. وب امکان تعامل با مشتری رو به شما میده که این چیزی نیست که بتونید نادیده بگیرید.
- مختصر و مفید بنویسید. اگه محتوا طولانی شد سعی کنید اون رو به بخشهای کاملاً مجزا و قابل تشخیص تقسیم کنید، اینطوری مخاطب هرجایی رو که خواست سریع نگاه میکنه و خسته نمیشه.
- خیلی واضح به مخاطب بگید که چه فرقی با بقیه دارید، چرا باید از شما خرید کنه و یا کاری رو انجام بده که شما میخواید.
- تا حد امکان صفحه رو پویا و فعال نشون بدیو از دکمه های تعاملی استفاده کنید و همچنین از گرافیکهای متحرک. در صورت امکان از انیمیشن، ویدئو و یا تصاویر GIF.
- محتوای شما باید براتون اعتبار ایجاد کنه و شمارو کاملاً آماده کار و خدمترسانی به مشتری نشون بده. حتماً اطلاعات تماس خودتون، سیاست حفظ حریم خصوصی مشتریان، سابقه کار، داستانهای موفقیتآمیز و لیست مشتریان مهمتون رو درج کنید.
ظاهر و حسی که صفحه فرود القاء میکند
صفحه فرود باید طوری طراحی بشه که در عین حال که بیشترین تأثیر رو بر مخاطب میذاره کمترین سردرگمی رو ایجاد بکنه. هرچند سادگی همیشه خوبه منتهی از یک فرهنگ به فرهنگ دیگه درجات اون فرق میکنه مثلاً ممکنه صفحهای که تو کشورهای شرقی ساده به نظر میاد تو کشورهای غربی شلوغ به نظر برسه.
- تا جایی که امکان داره مواردی که حواس رو از خواسته اصلی صفحه منحرف میکنه کم کنید.
- فضاهای خالی ایجاد کنید. صفحات شلوغ در هرصورت میزان خروج مخاطب از سایت را افزایش میدهند.
- سعی کنید از عناصر بصری مثل گرافیک، فیلم، دیاگرام، جدول یا موارد دیگه استفاده کنید و تنها به متن تکیه نکنید.
- دکمههای بزرگ با گرافیک جذاب استفاده کنید. گزینههایی مثل دانلود یا ثبت نام کنید و … رو با گرافیک جالب و قابل شناسایی طراحی کنید.
در پایان
صفحه فرود یا landing page رو شخصاً ترمیناتور فروش میدونم. صفحهای که هرچی از اهمیتش در مدیریت سایت بگم کم گفتم. این صفحه است که تمام تلاشهای شما رو به نتیجه میرسونه و با ارزیابی عملکرد مخاطبها تو این صفحه است که میشه نتایج رو تست کرد و بهبود داد. سعی کنید از تعداد کمی صفحه فرود شروع کرده و کاملاً روی اونها متمرکز بشید تا نتایج بهتری بگیرید و کم کمک این صفحات رو افزایش بدید. برای یک هدف چندین مسیر و صفحه فرود مناسب طراحی کنید و فراموش نکنید که همه اجزای صفحه فرود باید در راستای رسیدن به منظور اصلی باشه. این صفحه باید تأثیرگذار بوده و کمترین سردرگمی رو ایجاد بکنه. در آخر هم تا جایی که میتونید تو تحلیل اطلاعات این صفحات مهارت کسب کنید.