روش ایجاد ایده کسب و کار
برای اینکه بتوانید یک ایده مناسب برای کسب و کار خود ایجاد کنید به ۴ مورد جستجوگر ایده بودن، منابع معمول ایجاد ایده، راهکارهای طوفان مغزی و آزمونهای ایده نیاز دارید. در ادامه ۴ مرحله ایجاد ایده کسب و کار را بررسی میکنیم:
اولین قدم در ایجاد ایده کسب و کار این است که به دنبال حل مشکل باشید، مخصوصاً اگر این ایده در حوزهای باشد که نسبت به آن اطلاعات کافی دارید و میتوانید میزان کارایی و اعتبار ایده را از نظر مشتریان بسنجید. برای اینکه بتوانید یک ایده مناسب برای کسب و کار و استارتاپ خود ایجاد کنید به ۴ مورد جستجوگر ایده بودن، منابع معمول ایجاد ایده، راهکارهای طوفان مغزی و آزمونهای ایده نیاز دارید. در ادامه ۴ مرحله ایجاد ایده کسب و کار را بررسی میکنیم:
۱- تبدیل شدن به یک جستجوگر ایده
برای شروع باید دنیا را همانطوری که هست قبول کرده و با عینک بهتر کردن و ساختن به آن نگاه کنید. شروع کنید به توجه کردن به چیزهایی که فکر میکنید اشتباهاند، ناامیدکننده یا ناکارآمدند. این اشکالات را به عنوان فرصتهایی برای یافتن ایده جدید کسب و کار ببینید. راه رسیدن به ایده کسب و کار این نیست که یکجا بنشینید و به آن فکر کنید بلکه باید به دنبال مشکلات و راه حل آنها باشید. اول از همه مشکلاتی که خودتان درگیر آنها هستید و بعد مشکلات دیگران. با هر کسی که میتوانید درباره شکافها و مشکلاتی که در دنیا میبینید صحبت کنید. چه چیزهایی گم شدهاند؟ چه کاری میخواهند انجام دهند که نمیتوانند؟ چه چیزهایی برایشان خسته کننده یا آزار دهنده است مخصوصاً در شغلشان. در مورد چه چیزهایی کمک میخواهند و خلاصه در مورد تمام دردهایی که دارند سئوال کنید. در نهایت سعی کنید لیستی از مشکلات را تهیه کنید که بتوانید راه حلهای آنها را در ارتباط با مشتریانتان تست نمایید.
۲- تمرکز روی چهار منبع ایده
وقتی که میخواهید ایجاد ایده را یاد بگیرید بر چهار حوزه اصلی تمرکز کنید. این چهار حوزه شامل مشکلاتی که خودتان دارید، مشکلاتی که میدانید دیگران دارند، تبدیل کارهای روزمرهتان به کسب و کار و ایجاد ایده در زمینهای جدید هستند.
مشکلاتی که خودتان دارید مانند مشکلات شخصی و مشکلات رسیدن به اهداف بهترین موقعیت برای ایجاد ایدهاند به خاطر اینکه کاملاً با آنها آشنا هستید و بهتر میتوانید به راه حلشان فکر کنید. همچنین با سرعت بالایی میتوانید راهحلها را در مورد خودتان تست کنید. در چهارچوب مشکلاتی که دیگران دارند. دیگران میتوانند خانواده، دوستان، همکاران، فروشگاههایی که از آنها خرید میکنید، افرادی که استخدام میکنید و غیره باشند. ببینید چه قدر حاضرند برای حل مشکلشان پرداخت کنند. از میان کارهایی که هر روزه برای خود میکنید مانند طراحی سایت و خدماتی که در زمینه کامپیوتر انجام میدهید میتوانید کسب و کاری راه انداخته و به شرکتها و افراد دیگر سرویس بدهید. در آخر هم میتوانید از ایدههای درخشان در حوزههای دیگر الهام بگیرید و در صنعت خود پیاده کنید که جزء سریعترین راههای ایجاد ایده است. این کاری است که رهبران بزرگ صنایع هم انجام میدهند.
۳- راهکارهای طوفان مغزی
با وجود این که مشکلی را شناسایی کردهاید اما ممکن است فوراً به راه حل نرسید. میتوانید از تکنیک طوفان مغزی برای ایجاد راه حل مشکل استفاده کنید. همچنین مواردی مانند اینکه این راهحل چه میزان هزینه خواهد داشت؟ چگونه میتواند باعث افزایش تولید شود؟ مواد اولیه مورد نیاز یا افرادی که برای انجام آن لازمند از کجا باید تهیه شوند را مورد بررسی قرار دهید. از روش طوفان مغزی میتوانید برای تعیین مدلهای قیمتگذاری و مدلهای درآمدی که ممکن است استفاده کنید. اینکه آیا این مدلها را میتوان به مشتریان بالقوه ارائه کرد یانه؟ و دیگر اینکه مفید بودن راه حلی که برای مشکلات پیدا کردهاید را ارزیابی کنید. اینکه کاربردی و یا حتی به صرف هست یانه؟
۴- اعتبار سنجی ایده به کمک مشتری
اگر نیازی مهم و در کنار آن راه حل را پیدا کردهاید چگونه بدانید که ایده خوبی است یا نه؟ تنها راه و بهترین راه این است که مشتری ایده و راه حل شما را تأیید کند. این با ارزشترین بازخوردی است که میتوانید بدست آورید. این عمل را اعتبار سنجی ایده میگوییم. سعی کنید بفهمید که مشتری بابت راه حل یا محصولی که ارائه کردهاید چه میزان خواهد پرداخت و برای این کار هم آزمونهایی برای مشتریان خود طراحی کنید. بهترین راه ارتباط با مشتری ارتباط مستقیم و چهره به چهره است. این کار در فضای وب نسبت به فضای کالای فیزیکی کار، کمی راحتتر است. مثلاً اگر ایمیل افرادی را که میخواهند از تولید محصول باخبر شوند بخواهید، تعداد ایمیل های دریافتی میتواند به نوعی تمایل مشتریان برای خرید را نشان دهد. اما در مورد کالای فیزیکی باید حداقل نمونه پذیرفتنی محصول را که اصطلاحاً MVP مینامیم برای ارائه به مشتریان آماده کنید و تلاش کنید تا آن را فروخته و از مشتریان بازخورد بگیرید. البته بهترین راه برای پیشبینی رفتار مشتری و اینکه آیا محصول شما را خواهد خرید یا نه این است که درباره مشکلات با او صحبت کنید و خودتان حدس بزنید که میخرد یا نه؟ اگر بپرسید محصول ما را میخری یا نه به علت مهربانی و یا خجالت جوابهای مثبت زیادی میگیرید که اغلب غیر واقعی هستند. وقتی محصول را تولید میکنید میبینید که خیلیها حتی نزدیک شما هم نمیشوند.
در پایان
هنگام ایدهپردازی برای کسب و کار به شانس و الهام یا حدس و گمان تکیه نکنید. یک جستجوگر ایده حرفهای باشید، به دنبال حوزههای الهامبخش برای ایجاد ایده بگردید، از طوفان مغزی برای یافتن راهحلها استفاده کنید و قبل از هر اقدامی ایده خود را با نظر مشتریان خود اعتبار سنجی کنید. اگر این ۴ مرحله را پیاده کنید مطمئناً به ایده مناسبی برای پایه گذاری کسب و کار خود خواهید رسید.