راهنمای کامل برای ساخت لیست ایمیل
در این مقاله درباره ساخت لیست ایمیل که یکی از مهمترین و باارزش ترین دارایی های کسب و کار آنلاین است خواهید خواند. با مفاهیم کلیدی ساخت لیست ایمیل و چند نمونه لید مگنت که برای ساخت لیست ایمیل به شما کمک خواهند کرد آشنا میشوید.
حتماً جسته و گریخته از این طرف و آن طرف میشنوید که دوره ایمیل گذشته است، به همین خاطر شاید برای ساخت لیست ایمیل و سرمایه گذاری روی بازاریابی ایمیلی دودل باشید! البته قبول داریم که تغییراتی در نوع نگاه و استفاده از ایمیل نسبت به گذشته ایجاد شده است. قبلاً برای گرفتن ایمیل کافی بود یک دکمه دریافت خبرنامه در سایت قرار میدادید تا ایمیل مخاطب را بگیرید اما بعد از مدتی که صندوق مخاطبان پر شد از ایمیل های خبرنامه ها و تبلیغات مختلف دیگر ایمیل خود را هر جایی وارد نمیکردند مگر اینکه چیز با ارزشی مثل کتاب الکترونیک بگیرند. وقتی همه رفتند سراغ این تکنیک، رفته رفته اثربخشی آن هم، کم شد و مخاطبان فکر کردند که باید ایمیلشان را در ازای دریافت چیز با ارزشتری بدهند مثل ویدئو، دوره آموزشی و غیره. در کنار این موارد رقبایی مانند شماره تلفن همراه و شبکه های اجتماعی هم قد علم کردند. با همه اینها هنوز لازم است به ساخت ایمیل به عنوان یک سرمایه گذاری بلند مدت نگاه کنید.
همچنان تغییرات جدید در راهند …
چرا باید سراغ ساخت لیست ایمیل برویم؟
بگذارید حرف آخر را اول بگویم. ما لیست ایمیل را برای این میخواهیم که بتوانیم با ایجاد ترافیک موثر یک سری برنامه های درآمدزایی را پیاده کنیم. قرار است با این ابزار توجه مخاطب را به چیزی که میخواهیم جلب کنیم بعد کم کم این توجه را به تقاضا تبدیل کنیم، یعنی پول!
تصور کنید یک گروه فیلمسازی بهترین فیلم تاریخ را میسازند بعد منتظر میمانند تا مردم به سینماها رفته و از دیدن آن ذوق کنند و به اطرافیان خود پیشنهاد بدهند و همینطور سرو صدا کند تا رکورد فروش دنیا را بزند، اما زهـی خیال باطـل! تقریباً میشود گفت که این فکر شبیه یک طنز تلخ است. در دنیای واقعی قبل از اینکه فیلم حتی ساخته شود یک کمپین بزرگ تبلیغاتی پولی و ویروسی از طریق رسانه های اجتماعی و ستاره ها راه میاندازند، کلی کار میکنند تا وقتی فیلم اکران شد عده زیادی از قبل بلیط ها را رزرو کرده باشند.
ما که به عنوان مدیر سایت یا بلاگر سرمایه های هنگفت نداریم. پس نباید ارزانترین و موثرترین سرمایه های خود را نادیده بگیریم. با ساخت لیست ایمیل و ارسال ایمیلهای هدفمند به راحتی میتوانیم توجه مخاطب را جلب کنیم و حتی قبل از ارائه چیزی تقاضا ایجاد کنیم. اگر لیست ایمیل نداشته باشیم باید دست روی دست بگذاریم و خدا خدا کنیم تا بازدیدکنندهها سایت ما را ببینند. تازه بعد از اینکه دیدند چه؟ بالاخره باید ارتباطات خود را ادامه دهیم تا مخاطب جذب شده به مشتری تبدیل شود و آن مشتری را هم نگاه داریم تا خریدهای خود را تکرار کند. آیا اینطور نیست که باز هم به ایمیل نیاز داریم؟
لیست ایمیل دقیقاً چیست؟
وقتی صحبت از لیست میشود فکر میکنیم درباره فهرستی از ایمیلهای افرادی صحبت میکنیم که به موضوعات مشخصی علاقمندند. واقعیت این است که آنقدرها هم همه چیز مشخص و دقیق نیست. وقتی مخاطب ایمیل خود را بابت موضوعی به ما میدهد تصور میکنیم که با آن موضوع علاقمند است بعد او را در گروه علاقمندان آن موضوع قرار می دهیم. اما این شاید یکی از موضوعاتی باشد که هر کدام از مخاطبان به آنها علاقمندند. شاید این موضوع امروز مورد علاقه او باشد و فردا نباشد. شاید برای یکی اولویت داشته باشد و برای دیگری کم اهمیت باشد.
برای مثال وقتی افراد به رهسو مراجعه میکنند مطمئناً به دنبال مطالبی در حوزه بازاریابی و کسب و کار است اما هر کدام بیشتر دنبال چیزی هستند مثل اینکه:
- چطور یک سایت را از صفر راه اندازی کنند؟
- لیست ایمیل چیست و چطوری میتوان یک لیست عالی ایجاد کرد؟
- چطور میتوان از تولید محتوا در سایت درآمد کسب کرد؟
- چطور ترافیک موثر و کافی ایجاد کنند؟
تازه همه این افراد به لحاظ تجربه و اطلاعات با هم متفاوتند. از تازه کارها گرفته تا بازاریابان حرفهای وارد میشوند و اگر مطلب ما از نظر فردی که آن را میخواند سخت باشد فرار میکند و اگر پیش پا افتاده باشد باز هم فرار میکند. و ما همه این تفاوتها را در لیست ایمیل خود داریم. لیست ایمیل هیچ وقت یک دست نیست! حالا برای راحت کردن اوضاع چه کار میتوان کرد؟
تقسیم بندی لیست ایمیل یا segmentation
در ساخت لیست ایمیل اولین مفهومی که باید بدانیم تقسیم بندی لیست ایمیل یا segmentation است. در تقسیم بندی لیست اعضاء را به بخشها یا اصطلاحاً سگمنتهای کوچک تقسیم میکنید به طوری که اعضاء هر سگمنت ویژگیهای مشترکی داشته باشند. فایدهاش این است که میتوانید برای هر سگمنت ایمیلهای خاص تر و هدفمندتری طراحی کنید. به این ترتیب مخاطبان احساس میکنند شخصاً برای آنها وقت گذاشته و ارزش بالایی قائل شدهاید. با این روش ایمیلهایی را دریافت میکنند که به آنها علاقه دارند، در نتیجه نرخ تبدیل ایمیل بالا میرود و احتمال خرید افزایش مییابد. این یکی از راههای عالی در وفادارسازی مشتری است.
یکی از اهداف تقسیم بندی لیست ایمیل این است که بدانیم مخاطب چطور و از طریق چه فعالیتی در سایت ما وارد لیست شده است. از طریق خرید محصول، از طریق دریافت هدیه، عضویت در خبرنامه یا دانلود فایل آموزشی بوده است؟ هدف دیگر پوشش مشتریان در کل فرآیند فروش است. لیست ایمیل شامل مشتریانی است که در مراحل مختلف تعامل با کسب و کار هستند و با توجه به موقعیتی که در آن قرار دارند، نیاز به انواع مختلف اطلاعات و ارتباطات دارند. به همین دلیل با تقسیم بندی ایمیلها میتوان اطلاعات مناسب داد و ارتباطات خوبی ایجاد کرد. وقتی لیست ایمیل را به سگمنتهای درست تقسیم میکنیم، نرخ باز کردن ایمیلها و نرخ کلیک افزایش مییابد همچنین نرخ لغو عضویتها به شدت کم میشود. جالب است بدانید کمپین های تقسیم بندی شده نسبت به آنهایی که تقسیم بندی نشده اند، ۱۵ درصد نرخ باز شدن ایمیل بالاتر و ۶۵ درصد نرخ کلیک بالاتری دارند! مطمئن باشید بازاریابان باهوش به هیچ وجه از مزیت تقسیم بندی لیست ایمیل در اثربخشی کمپینهای ایمیلی خود صرف نظر نمیکنند. اگر میخواهید با انواع روش های تقسیم بندی لیست ایمیل آشنا شوید پیشنهاد میکنم مقاله ” راهنمای تقسیم بندی لیست ایمیل ” را بخوانید!
لید مگنت مفهوم مهمی که باید بدانید!
احتمالاً اصطلاح “پاخور مغازه” را شنیده اید که بازاریها استفاده میکنند. فرض کنید یک مغازه پوشاک دارید. تقریبا هر کسی که از جلوی درب مغازه شما میگذرد مصرف پوشاک دارد منتهی چند نفر از این افراد پشت ویترین شما میایستند، چند نفر وارد میشوند و قیمت میپرسند، چند نفر اجناس شما را امتحان میکنند و یا حتی کارت ویزیت شما را میگیرند؟ آنهایی که این کارها را انجام میدهند به نوعی تمایل خودشان را به کسب و کار و یا محصول نشان می دهند. هر چه این افراد بیشتر باشند اصطلاحاً میگوییم که پاخور مغازه شما بیشتر است.
پاخور در مورد کسب و کار اینترنتی هم مانند مغازه مطرح است اما با لغاتی متفاوت که رایج ترین آنها لید، Lead است. لید کسی است که وارد سایت شما میشود و فعالیتی انجام میدهد، مانند کسی که چیزی را دانلود میکند، ایمیلش را میدهد، محصولی را وارد سبد خرید میکند، با دفترتان تماس تلفنی میگیرد و …
حالا هر چیز جذابی که بازدیدکننده سایت را ترغیب به انجام فعالیتهای بالا بکند لید مگنت، Lead Magnet نامیده میشود. لید مگنت دقیقاً مثل آهنربایی که فلزات را جذب میکند بازدیدکننده را به خود جذب کرده و او را یک پله به شما و کسب و کارتان نزدیکتر میکند. لید مگنت را به سرنخ هم ترجمه میکنند یعنی مشتری با گرفتن یک چیز جذاب از شما یک سر نخ ارتباط را به شما داده و حالا این نوبت شماست که با مدیریت و ادامه این ارتباط سر دیگر آن را به فروش ختم کنید، یعنی بازدیدکننده را به مشتری وفادار تبدیل کنید.
یکی از مهمترین نکاتی که درباره لید مگنت این است که لازم نیست خیلی گران، بزرگ و یا چشمگیر باشد. فقط کافی است برای مخاطب هدف جذاب باشد، یعنی به سوالات زیر جواب دهد:
- آیا میتواند دقیقاً مشکلی را که مخاطب الان دارد حل کند؟
- آیا کنجکاوی مخاطب را تحریک میکند؟
- آیا میتواند برای چیزی که میخواهد یک میانبر ایجاد کند؟
- آیا باعث صرفه جویی در زمان، هزینه و تلاش او میشود؟
هر قدر لید مگنت برای افراد خاصتری طراحی شود بهتر نتیجه میگیرید. اینجاست که باید بحث segmentation یا تقسیم بندی لیست ایمیل را که در بالا مطرح کردیم با دقت انجام دهید.
تعداد لید مگنت ها چقدر باشد بهتر است؟
اغلب بلاگرها یک لید مگنت دارند که آن را در سایدبار صفحات مختلف سایت قرار میدهند و از طریق فرم دریافت اطلاعات ایمیل و نام مخاطب را دریافت میکنند. کاملاً واضح است که در این روش همه مخاطب ها را به یک چشم نگاه می کنند و تقسیم بندی یا سگمنتیشن انجام نمی شود.جالب است بدانید که این نوع فرمها که فقط یک لید مگنت را به همه مخاطبها پیشنهاد میدهند نرخ تبدیل بسیار پایینی حدود ۱% دارند. اینجاست که اگر به تفاوتها و تمایلات مختلف مخاطب ها توجه کنیم و برای هر دسته یک لید مگنت متناسب ارائه کنیم مطمئنا این نرخ بیشتر خواهد شد. به این ترتیب با افزایش این لید مگنت ها می توانید یک ماشین حسابی برای ساخت لیست ایمیل خود ایجاد کنید. برای هر لید مگنت یک فرم دریافت اطلاعات در سایت قرار میدهید و ایمیل هایی که با هر کدام جمع کرده اید را در یک لیت ایمیل. در نتیجه یک سری لیت های تفکیک شده دارید که میتوانید برای اعضاء هرکدام ایمیلهای هدفمند بفرستید.
چطور لید مگنت ها را در سایت نشان دهیم؟
وقتی یک لید مگنت دارید آن را در سایدبار قرار میدهید و همه مخاطب ها یک چیز را میبینند اما وقتی چند لید مگنت میسازید این سوال پیش می آید که حالا این لید مگنت ها را کجا قرار دهیم؟ جواب: داخل متن
وقتی مخاطبان خود را دسته بندی میکنید آن وقت برای آن دسته یک پست ایجاد می کنید، داخل آن پست هم وقتی به جای خاصی می رسد که دقیقا مرتبط با لید مگنت است فرم مربوط به دریافت آن را قرار میدهید. به این ترتیب درص بالایی که به این نقطه میرسند این فرم را پر خواهند کرد و به لیست شما اضافه میشوند. بر اساس تحقیقات انجام شده حداقل نرخ تبدیل این روش ۱۲% است. البته من در رهسو نرخ ۵۰% تبدیل را هم داشتهام. مهمترین ویژگی این روش این است که به هیچ وجه مزاحمتی برای خواننده پست ایجاد نمی کنید، برعکس خیلی به موقع چیزی را که درگیر مطالعه درباره آن است در اختیارش قرار می دهید.
نکته مهم این است که خود پست یک لید مگنت است. وقتی کسی وارد آن می شود و برای خواندن کلکه به کلمه آن وقت می گذارد یعنی به شما و کارتان ابراز تمایل کرده و علاقمندیش را نشان داده یعنی دیگر یک بازدیدکننده معمولی نیست. وقتی داخل پست یک لیدمگنت قرار می دهید یعنی پشت سرهم او را تغذیه می کنید تا بیشتر با شما بماند.
نکته دیگر اینکه امروزه خوانندگان بلاگ مثل قبل به بنرها و سایدبارها توجه نکرده و بیشتر روی چیزی که خودشان انتخاب کردهاند توجه میکنند. به خاطر این است که گذاشتن لید مگنت داخل متن بهتر جواب میدهد. قبلاً تعداد محدودی لید مگنت در ساید بارها قرار میگرفت اما الان شما میتوانید به تعداد پستهای سایت لید مگنت مرتبط داشته باشید. حیف این پتانسیل نیست که استفاده نشود؟
۷ معیار کلیدی برای ساخت یک لید مگنت عالی
یک لید مگنت عالی طوری طراحی میشود که …
۱- یک راه حل خاص را به بازاری کاملاً خاص ارائه کند
۲- به یک مزیت کاملاً مشخص و مهم اشاره کند و به هیچ وجه سراغ کلی گویی نمیرود
۳- درباره یک نتیجه کاملاً مشخص برای مخاطب صحبت میکند
۴- مخاطب به محض استفاده از آن رضایتش جلب میشود و لازم نیست مدت زیادی صبر کند
۵- خیلی زود قابل بهرهبرداری و استفاده است
۶- وقتی مخاطب با این لید مگنت مواجه میشود باید به وجود راه حل و اینکه اگر با شما همراه شود مشکلاتش حل میشود ایمان پیدا کند
۷- باید از طرف مخاطب ارزش درک شده بالایی داشته باشد
حالا، امیدوارم که این موضوع به اندازه کافی روشن شده باشد. برای رفع ابهام بیشتر اجازه دهید چند مثال بزنیم …
چند نمونه خوب و بد از لید مگنت ها
… نکته برای … : این دقیقاً قالبی است که اکثر بلاگرها برای محتواهای خود استفاده میکنند. اگر به ۷ معیاری که در بالا اشاره کردیم دقت کنید میبینید که این قالب ضعفهای مهمی دارد. شاید به بازار هدفتان مربوط باشد اما میبینید که به هیچ مزیت بزرگی اشاره نمیکند و فقط میگوید که چند نکته دارد. به اینکه این نکتهها مخاطب را به کجا میرسانند هم اشارهای نشده. این عنوان تقریباً یک عنوان تکراری به نظر میرسد که در فضای وب زیاد دیده میشود. پس کنجکاوی زیادی ایجاد نمیکند و ارزش درک شده بالایی هم نمیتواند برای مخاطب داشته باشد. کاملاً مشخص است که این لید مگنت با این عنوان نرخ تبدیل بالایی نخواهد داشت.
لیست … : به طور کلی ارائه یک لیست به عنوان لید مگنت گزینه خوبی نیست. باز هم اگر به ۷ معیاری که قبلاً اشاره کردیم توجه کنید میبینید که چیزهایی که برای نکته ها اشاره کردیم اینجا هم مطرح اند.
اشتباهات … : حتماً مقالات زیادی را با این فرم دیدهاید مثلاً: ۷ اشتباه مهلک در انتخاب لید مگنت. اگر یادتان باشد در ۷ معیار لید مگنت عالی که در بالا اشاره کردیم گفتیم لید مگنت باید باور به حل مسئله را در مخاطب ایجاد کند و به او بگوید که اگر در ادامه همراه شما باشد مشکلاتش حل خواهد شد. اما وقتی لیستی از اشتباهات مخاطب را جلوی او می گذارید به جای اینکه او را در مسیر خواسته هایش و رو به جلو تشویق کنید به عقب برمیگردانید. به خاطر همین این قالب برای یک لید مگنت چندان مناسب نیست!
دوره رایگان … : دوره های رایگان هم طبق معیارهای هفت گانه که گفتیم دو معیار اصلی را ندارند. اینکه روی یک موضوع محدود و خاص تکیه نکرده و مطالب گستردهای را ارائه میکنند. دوم اینکه خیلی زود مخاطب را به نتیجه نهایی و رضایت نمی رسانند.
نمونه واقعی: چطور با ۷ تغییر کوچک و ساده در سایت ۴۰% فروشتان را زیاد کنید
این قالب به چند دلیل خوب است. اول اینکه تقریباً همه دنبال نمونه های واقعی و کاربردی هستند، چیزهایی که عملاً اتفاق افتادهاند. دیگر اینکه وقتی صحبت از افزایش فروش آن هم به یک میزان مشخص میکنید دقیقاً به مخاطب میگویید که قرار است چه چیزی را به دست آورد و مزیت لید مگنت شما برای او چیست. نکته بعد اینکه دارید درباره افزایش فروش و در واقع پول بیشتر صحبت میکنید، چیزی که همه صاحبان کسب و کار به آن علاقمندند. اگر به چیزهای دیگر هم علاقه داشته باشند باز در نهایت آنها هم باید به افزایش فروش و پول ختم شوند. دیگر اینکه وقتی درباره یک سری تغییرات مشخص، کوچک و ساده صحبت میکنید کنجکاوی مخاطب تحریک میشود. اینجا درباره تغییرات اساسی که کل کاسه و کوزه کسب و کار او را بهم بزند و خرج تراشی کند صحبت نکرده بلکه دارید درباره ۷ کار ساده اما با ارزش صحبت میکنید که زود انجام میشود و زود هم نتیجه میدهد. میبینید که این قالب برعکس سه مورد بالا برای لید مگنت خیلی بهتر است.
اگر کنجکاو شدید و میخواهید با روش های جالب و کاربردی ایجاد لید مگنت آشنا شوید پیشنهاد میکنم pdf رایگان ” ۳۰ ایده خلاقانه برای ایجاد لید مگنت های فوق العاده جذاب “ را دانلود کنید!
در پایان
امیدوارم مطالب این پست به شکلگیری نگاه استراتژیک شما برای ساخت لیست ایمیل کمک کرده باشد. اما میدانید که فاصله بین خواندن و اجرا کردن مطالب آن از زمین تا آسمان است. پس همین حالا شروع به ساخت لیست ایمیل کنید. مخاطبان خود را دسته بندی کرده و حرفهای ترین لید مگنتها را برایشان بسازید. به این ترتیب قول میدهم ترافیک موثر سایتتان افزایش یافته و درآمدهای خوبی به دست بیاورید. شک نکنید!